(36) Östra Larmgatan 16

Mellan denna del av Östra Larmgatan och Bastionplatsen, alltså ner mot kanalen som omgärdar staden innanför vallgraven låg under 1600- och 1700-talet bastionen Gustavus Magnus. När befästningsvallarna revs på 1800-talet byggdes här vad som var Göteborgs första ridhus, en byggnad som gick under namnet Manegen.
P
å kvällarna gästades ibland ridhuset av cirkussällskap. Bland de populära artisterna omnämns den franske lindansaren Didier Gauthier som ännu 89-år gammal dansade på sin lina, och som räknas som en av de allra största i cirkuskonstens historia.

Även om Östra Larmgatan fick sin sträckning i mitten av 1800-talet är namnet Larmgata äldre. Redan på 1600-talet kallade man den plats eller väg innanför murarna där man snabbt kunde ställa sina trupper vid larm för larmgata eller larmtorg.

På 1870-talet revs ridhuset och fick plats åt en elegant kontors och lagerbyggnad i tre våningar, ritad av Göteborgsarkitekten Adrian Crispin Petersson. Göteborgs-Posten skrev den 4 september 1875: ”Bland byggnader som utan tvivel skola framstå som utmärkta arkitektoniska prydnader för vår stad, anteckna vi August Abrahamsson och Co:s lagerbyggnad på Gamla Manegens grund”.
När företagets handelsverksamhet minskade i början av 1900-talet övertogs fastigheten av en annan handelsfirma, AB Werner och Carlström som hade kommit in i huset som hyresgäst, men som 1923 övertog hela fastigheten. Och ytterligare nästan 50 år senare, i slutet av 1960-talet köpte Göteborgs Jordbrukskassan senare Föreningsbanken fastigheten för två miljoner kronor. Senare har fastigheten sålts vidare flera gånger.

Här har även det engelska generalkonsulatet legat, och i bottenvåningen låg en gång Högvaktens restaurang.
Foto och textbearbetning Smedberg Produktion AB
Källor:
Pdf: ”Östra Larmgatan 16 - Från cirkus till palats”. Fastighets AB Balder. 2008.
Tidning: ”Gautier, 89 år, dansade på lina”. Arbetarbladet. 2010-11-21
Bok: ”Göteborg berättar mer”. Bengt A Öhnander 1990. ISBN 91-7029-059-8