(40) fd Bräutigams konditori
Kungsgatan 50B

Här i hörnet Östra Hamngatan och Kungsgatan där det nu ligger en pub, låg under många år det legendariska konditoriet Bräutigams.

Företaget hade startas på 1800-talet av Emil Bräutigam, som efter att ha avlagt gesällbrev som konditor 1854 flyttade till Köpenhamn. Han mötte där sin blivande hustru Johanna Beata från Orust. Efter att ha gift sig flyttade paret till Göteborg 1870.
De startade först ett litet sockerbageri i Haga. Efter olika flyttar hamnade konditoriet på Östra Hamngatan - men på andra sidan gatan, innan man 1918 flyttade in i det hus där sedan det legendariska konditoriet skulle komma att ligga ända fram till början av 1990-talet.
Vid inflyttningen hade huset byggts om och förstärkts för att klara tyngden av ugnarna som fanns på tredje våningen.

Företaget Bräutigams höll inte bara till här. I början av 1940-talet var 80 personer anställda i firman, som höll till i 21 olika lokaler i Göteborg.

Det var Emils son Carl som introducerade den berömda Gustav Adolfs-bakelsen till minne av staden Göteborgs grundare Gustav II Adolf, på dennes dödsdag den 6 november 1905. Det kan idag variera hur en sådan bakelse ser ut ock smakar, men originalet var tillverkade av smörkräm mellan sockerkaksbottnar, var helt doppade i glasyr och hade smak av choklad och citron. Bräutigams blev något senare, 1911 också kunglig hovleverantör - men av en tysk spettekaka.

Det fanns 208 olika bakelser, 35 olika slags wienerbröd och över 100 olika småkakor genom åren. Vid nedläggningen fanns det stamgäster som gått på Bräutigams ett par gånger i veckan sedan 1917.

Även om konditoriet sedan 1993 är nedlagt existerar företaget Bräutigams vidare. I sin fabrik i Fjärrås söder om Göteborg driver den femte generationen Bräutigams rörelsen vidare. Man tillverkar i dag bland annat marsipan och praliner, som går att köpa via webbutik, eller över disk i någon av företagets tre butiker i Fjärrås, Frölunda Torg eller i Haga.

Företagets måtto är fortfarande, precis som vid starten ”Endast det bästa för kunderna”.

Konditoriet Bräutigams skylt hänger ännu kvar i hörnet av byggnaden.
Foto och textbearbetning Smedberg Produktion AB
Källor:
Tidning: GP. 30 augusti 2002.
Bok: ”Göteborgs hjärta”. Sven Gulin. 1978. Libris 164478